Informatie ivm Covid-19

(Laatste aanpassing: 29/02/2024)


Momenteel zijn er geen bijzondere covid-19 maatregelen, behalve dat wij vragen om een mondmasker te dragen indien u met ziektesymptomen naar de praktijk komt (hoesten, snot, keelpijn, koorts).Vaccinatie tegen covid-19


Iedereen die wenst kan zich laten vaccineren. Het vaccin wordt zeker sterk aanbevolen voor mensen die:

  • ouder zijn dan 65 jaar
  • ouder zijn dan 50 jaar met chronische ziekte (long- of hartprobleem, suikerziekte, overgewicht met BMI>40...)
  • immuniteitsproblemen hebben
  • zwanger zijn
  • in de zorgsector werken
  • nog niet eerder gevaccineerd zijn tegen covid (kan vanaf 5 jaar)


Vaccinatie tegen Covid-19 blijft zeker zinvol! En wel om deze redenen:

  • De bescherming van een covidvaccin tegen ernstige ziekte (hospitalisatie, long covid enz) is zeer goed op korte termijn maar een stuk minder na > 6 maanden.  We gaan ervan uit dat een jaarlijkse inenting tegen covid net zoals tegen griep noodzakelijk zal blijven om goed beschermd te zijn.
  • Hoe meer mensen gevaccineerd zijn, hoe minder verwoestend covid kan zijn in onze maatschappij (strenge maatregelen of lockdowns vermijden)
  • Hoe minder mensen (ernstig) ziek worden door covid, hoe minder de zorgsector overbelast wordt en hoe minder kans dat operaties of consultaties uitgesteld moeten worden.

De bescherming van een doorgemaakte covidinfectie is veel minder goed dan de bescherming na vaccinatie.

Voor de duidelijkheid: we spreken over bescherming tegen ernstige covid (hospitalisatie, complicaties,...). Zowel een vaccin als een eerdere besmetting kunnen niet altijd voorkomen dat u opnieuw besmet raakt met een (milde) covid-infectie.Wat doen bij symptomen?


Elke persoon met symptomen (verstopte neus of loopneus, hoesten, keelpijn, spierpijn, grieperig gevoel, diarree of koorts/zweten) is mogelijks besmet met het coronavirus. Vermijd zoveel mogelijk contact met anderen: blijf thuis tot u genezen bent.

Hebt u (vermoedelijk) covid en wenst u onderzocht te worden door de huisarts: draag dan zeker een mondmasker bij bezoek in de huisartsenpraktijk en wacht eventueel in de auto ipv in de wachtzaal. (schrijf dit bij uw online afspraak of telefoneer in de voormiddag).Testen op covid-19


In de huisartsenpraktijk wordt enkel nog getest indien de huisarts het medisch nodig acht. Dit gebeurt met een antigensneltest (of met een PCR).

Indien u een test wil om andere redenen kan u een zelftest doen (best eerst in de keel en dan in de neus), een antigensneltest bij de apotheek laten afnemen of een PCRtest in een testpunt. Deze PCR kan u zelf regelen via mijncoronatest.be of mijngezondheid.be.

Is uw testresultaat positief (= besmet), ga in thuisisolatie tot u geen symptomen meer hebt.

Bent u positief en heeft u vragen voor de huisarts: telefoneer dan eerst met het secretariaat in de voormiddag. Zij plant wat nodig is: een consultatie, de dokter die u terugbelt of enkel een attest voor het werk (per email).